Miodowe kluski leniwe z figami

0 (0 ocen)

Tradycyjne kluski w nowym wydaniu.

Składniki:

  • Składniki:
    *na kluski
    - 400g białego twarogu mielonego
    - 2 jajka
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - szczypta soli
    *dodatkowo
    - 4 figi
    - 1 łyżka masła
    - 2 łyżki miodu
    - cynamon

Miodowe kluski leniwe z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę, sól i białka ubite na sztywno. Wyrabiamy ręką, formujemy wałeczki, które lekko spłaszczamy i kroimy na skos (można podsypać odrobiną mąki).
  • 2. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie, gdy wypłyną na powierzchnie wyciągamy je z wody. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód, wrzucamy ugotowane kluski, chwilę smażymy, doprawiamy cynamonem, na końcu podsmażamy przez chwilę z pokrojonymi figami.

Komentarze

Podobne przepisy