Miodowe piersi z grilla

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyrazista marynata, która doskonale pasuje to delikatnych piersi z kurcząt. Alternatywa dla pikantnych, tradycyjnych marynat do mięsa z grilla.

  • 60 min

Składniki:

  • *duża podwójna pierś z kurczaka,
    *oliwa z oliwek,
    *1 łyżeczka miodu,
    *2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    *2 łyżeczki keczupu,
    *2 łyżeczki papryki słodkiej,
    *1 łyżeczka suszonego lubczyku,
    *sól, przyprawa do kurczaka złocista,

    na masło czosnkowe: 100g miękkiego masła, 3-4 ząbku czosnku, sól, zioła prowansalskie.

Miodowe piersi z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • maryntak. 1. Piersi podzielić na mniejsze części. Przygotować marynatę: miód, koncentrat, keczup, paprykę, sól, przyprawę i lubczyk wymieszać, dolać oliwę z oliwek, tak aby konsystencja marynaty była lekko płynna. Mięso włożyć do rondelka i wymieszać z marynatą, a następnie odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki (im dłużej tym lepiej).
  • maselko 2. Przygotować masło czosnkowo-ziołowe. Wszystkie składniki wymieszać (czosnek przecisnąć przez praskę).
  • 3. Mięso upieczone na grillu podawać gorące z masłem czosnkowym (aby mogło się rozpuścić).

Porady

Masło świetnie pasuje do grzanek z grilla.;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy