Miodowe żeberka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

...

  • 2 godz.

Składniki:


  • 1 kg żeberek
    2 cebule
    5 jabłek
    olej 1 łyżka masła
    Marynata:
    3 łyżki miodu
    sok z 1 cytryny
    3 łyżki wódki
    4 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki octu winnego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    kawałek imbiru
    kilka kropli sosu tabasco
    sól ,pieprz

Miodowe żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć ,osuszyć ,pokroić na porcje ,każda z jednym żebrem. Wszystkie składniki marynaty połączyć ,dodać obrane i starte kłącze imbiru ,dokładnie wymieszać. Żeberka posmarować marynatą ,włożyć do lodówki na około godzinę. Wyjąć ,osączyć ,zrumienić na rozgrzanym oleju ,przełożyć do naczynia żaroodpornego ,piec 20-30 min ,smarując marynatą. Na oleju pozostałym ze smażenia żeberek usmażyć pokrojoną w talarki cebulę. Jabłka umyć ,wyjąć gniazda nasienne ,pokroić w plasterki ,poddusić na maśle. Przed końcem pieczenia żeberka obłożyć cebulą i jabłkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy