Miodowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto z internetu, masa mój pomysł. Kruchutkie ciasto ze sodką masą i dżemem porzeczkowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500g mąki
    1 łyżeczka sody rozpuścić w 2 łyżkach wody
    1 płaska łyżka przyprawy do piernika
    2 łyżki miodu
    200g margaryny Palma z murzynkiem
    150g cukru pudru
    2 jajka

    Masa
    1paczka kremu ajerkoniakowego 5 min
    250 ml śmietany 18%
    100g masła
    6 łyżek dżemu porzeczkowego
    3 łyżki masy krówkowej
    50g czekolady gorzkiej

Miodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 3 części, każdą piec 10 min w 180 st C, w formie o wymiarach 24 -26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wystudzić.
  • 2. Krem:
    Do naczynia wlać śmietanę, wsypać krem, miksować 5 min. Dodać miękkie masło.
  • 3. Pierwszą część ciasta posmarować dżemem i połową kremu, przykryć 2 ciastem. Posmarować masą krówkową i pozostałym kremem. Ostatnie ciasto posmarować dżemem od spodu, ułożyć na kremie. Posmarować polewą z czekolady.
    Czekoladę stopić z 3 łyżkami śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy