Miodowiec z kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepyszne ciasto miodowe przekładane masą kajmakowo-kawową oraz warstwą masy śmietanowej, słodki smak przełamują powidła śliwkowe, a orzeszki dopełniają smaku. Ciasto smakuje najlepiej po 2-3 dniach z gorącą herbatą ... mniam ...

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    3,5 szkl. mąki,
    1 kostka masła,
    3/4 szkl. cukru,
    2 łyżeczki sody,
    3 łyżki miodu,
    2 jajka,
    2 łyżki śmietany
    Krem kajmakowy:
    200 g masła,
    400 g masy kajmakowej,
    1 łyżeczka kawy mielonej

    Masa śmietanowa:
    330 ml kremówki,
    2 łyżki cukru pudru,
    1 śmietan-fix,
    powidła śliwkowe

    Dodatkowo:
    orzechy arachidowe do dekoracji,
    polewa czekoladowa

Miodowiec z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto wykładamy do 3 foremek o wymiarach 38x22 cm. Na pieczemy 10 min w 180 stopniach, studzimy, po wystudzeniu nasączamy herbatą.

    Krem kajmakowy:masło ucieramy dodajemy 2/3 kajmaku, dodajemy kawę.

    Masa śmietanowa: cukier mieszamy z fixem, śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier.
    Pierwszy blat ciasta smarujemy masą kajmakową, przykładamy drugim plackiem, dociskamy. Drugi blat smarujemy powidłami, a następnie masą śmietanową. Przykładamy trzeci placek, smarujemy odłożonym kajmakiem, polewamy polewą, posypujemy obficie orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy