Miodownik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to proste ciasto. Wspaniale nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki
    1/2 kostka margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki miodu
    2 całe jaja i 2 żółtka
    Krem:
    0,5 litra mleka
    2 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 margaryna

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę łączymy z cukrem sodą i margaryną, następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Gdy składniki się połączą dzielimy ciasto na 3 części każdą z nich pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni
  • 2. Z pół litra mleka odlać ćwierć szklanki wsypać do niej obie mąki dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać pozostałe mleko. Margarynę utrzeć z zimnym budyniem.Ciasto przełożyć kremem.

Komentarze

Podobne przepisy