Miodownik - orzechowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

idealny na świąteczny stół

  • 60 min

Składniki:

  • składniki
    ciasto

    1/2 mąki
    3/4 szkl cukru
    15 dag masła
    2 jajka
    2 łyżki miodu prawdziwego
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    smażone orzechy

    30dag orzechów włoskich
    10dag cukru
    2 łyżki wody
    2łyżki miodu
    12 dag masła

    dodatkowo

    2 masy kajmakowe
    1 polewa czekoladowa

Miodownik - orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę,mieszamy z sodą,dodajemy cukier mieszamy.Dodajemy masło miód i jajka zagniatamy ciasto.Ciasto dzielimy na dwie części, jedną upiec samą a na drugą wykładamy gorące usmażone orzechy.Pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach.
    Przygotowanie orzechów
    Do garnka wlewamy miód,dodajemy masło,wodę,cukier chwilę gotujemy dodajemy orzechy i smażymy około 7 minut
    składanie ciasta
    Upieczone ciasto studzimy nasączamy ponczem spód i wierzch, przekładamy masą kajmakową polewamy polewą czekoladową ,na wierzch kładziemy orzechy

Komentarze

Podobne przepisy