Miodowo-musztardowo-czosnkowa polędwiczka wieprzowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolejny sposób na polędwiczkę bez marynowania. Aromatyczna, bo czosnkowo-musztadowa z dodatkiem miodu. Świetnie pasuje na letni weekendowy obiad wraz z frytkami i sezonową sałatką.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 polędwiczka wieprzowa
    -1/4 musztardy Dijon
    -2 łyżki miodu
    -4 ząbki czosnku
    -1/2 łyżeczki soli
    -1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    -2 łyżki masła
    -2 łyżki oliwy z oliwek

Miodowo-musztardowo-czosnkowa polędwiczka wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, umięscić w miseczce, dodać musztardę, miód, oliwę z oliwek sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut.
    Polędwiczkę umyć. Na patelni rozpuścić masło. Obsmażyć lekko polędwiczkę z każdej strony.
    Tak przygotowaną polędwiczkę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Pokryć całą marynatą. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni Od czasu do czasu polewając powstającym sosem.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Podobne przepisy