Miodowo piwne filety otulone boczkiem

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Miodowo piwne filety otulone boczkiem to pomysł na bardzo smaczny obiad lub przekąskę. Soczyste kawałki kurczaka w marynacie miodowo piwnej z imbirem są bardzo soczyste i aromatyczne. Otulone chrupiącym boczkiem tworzą niepowtarzalne danie. Polecam!

  • 10 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    ◦1 kg filetów z kurczaka
    ◦200 g boczku wędzonego w plasterkach
    ◦4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    ◦500 ml piwa
    ◦2 łyżki startego świeżego imbiru
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦3-4 łyżki miodu naturalnego
    ◦1 łyżka oliwy z oliwek

Miodowo piwne filety otulone boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie marynaty:

    W misce mieszamy piwo, miód, czosnek, imbir i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Filety z kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w słupki – około 4 kawałków. Mięso nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do marynaty i chowamy do lodówki na całą noc.

    Przygotowanie kurczaka:

    Kawałki kurczaka owijamy boczkiem i spinamy wykałaczkami. Grillujemy przez ok. 30 minut.

    Ja wkładam jeszcze filety do naczynia żaroodpornego i podgrzewam przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni pod przykryciem.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy