Miodowo piwne filety otulone boczkiem to pomysł na bardzo smaczny obiad lub przekąskę. Soczyste kawałki kurczaka w marynacie miodowo piwnej z imbirem są bardzo soczyste i aromatyczne. Otulone chrupiącym boczkiem tworzą niepowtarzalne danie. Polecam!
10 godz.
Składniki:
Składniki:
◦1 kg filetów z kurczaka
◦200 g boczku wędzonego w plasterkach
◦4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
◦500 ml piwa
◦2 łyżki startego świeżego imbiru
◦sól
◦pieprz
◦3-4 łyżki miodu naturalnego
◦1 łyżka oliwy z oliwek
Miodowo piwne filety otulone boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie marynaty:
W misce mieszamy piwo, miód, czosnek, imbir i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Filety z kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w słupki – około 4 kawałków. Mięso nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do marynaty i chowamy do lodówki na całą noc.
Przygotowanie kurczaka:
Kawałki kurczaka owijamy boczkiem i spinamy wykałaczkami. Grillujemy przez ok. 30 minut.
Ja wkładam jeszcze filety do naczynia żaroodpornego i podgrzewam przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni pod przykryciem.
Komentarze