Miodziak

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    15 dag cukru
    1 jajko
    5 dag margaryny
    2 łyżki miodu
    4 łyżki śmietany
    1 łyżeczka sody
    Masa budyniowa:
    1/2 l mleka
    13 łyżeczek cukru
    1 cukier waniliowy
    1,5 łyżki mąki pszennej
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 kostki margaryny
    Polewa:
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    1/2 kostki margaryny

Miodziak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Składniki ciasta zagnieść i podzielić na trzy części.Upiec trzy placki i wystudzić.
  • 2. Masa budyniowa:
    Z 1/2 l mleka odlać 1/2 szkl.resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.W 1/2 szkl.mleka rozmieszać obie mąki i wlać na gotujące się mleko,chwilę gotować.Ugotowany budyń wystudzić i połączyć z margaryną.
    Ciasto przełożyć masą.
  • 3. Polewa:
    Jajko utrzeć z cukrem i kakao.Margarynę rozpuścić i wlać do masy.Polać na wierzchu ciasto.

Porady

Ciasto można udekorować np.płatkami migdałów

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy