Mirabelki kojarzą mi się z dzieciństwem, z grą w piłkę na boisku, którym towarzyszyły liczne upadki, z powodu poślizgnięcia się na tych okrąglutkich małych owocach. A na trzepaku zajadaliśmy się nimi, aż brzuchy nas bolały.
Składniki:
1 kg owoców mirabelki
3/4 kg cukru
1 żel-fix 2:1
sok z 1/4 cytryny
1/2 szklanki wody
Mirabelkowy dżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce myjemy i usuwamy z nich pestki. Wrzucamy do rondla podlewamy wodą i gotujemy, aż owoce zaczną nam się rozgotowywać. Zestawiamy z ognia i całość miksujemy blenderem. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż nadmiar wody nam odparuje, dodajemy żel-fix energicznie mieszając (do gorącego dżemu), oraz cukier i sok z cytryny. Gotowanie kończymy, gdy uzyskamy pożądaną przez nas gęstość dżemu.
Komentarze