6 filetów miruny ok 600 g
tymianek
sok z połowy cytryny
1 łyżka octu winnego
2 łyżki oliwy
szczypta chili suszonej w płatkach
szczypta soli
pieprz
otarta skórka z cytryny
Miruna z piekarnika i marchewka z cykorią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Filety umyć, osuszyć , skropić oliwą, octem winnym, sokiem z cytryny, posypać tymiankiem, solą i chili, zwinąć w ruloniki, spiąć wykałaczką lub szpileczką do roladek. Ustawić w blaszce, jeszcze skropić oliwą i posypać otartą skórką z cytryny.
Piec w temp 180 st ok 30- 35 min
Cykorię przeciąć na pół, wyciąć głąbek , włożyć ją do miski i zalać zimną wodą.
Marchewkę pokroić w słupki, cebulę w piórko , włożyć do rondelka , podlać olejem i podsmażyć.
Podlać wodą ok 1 szklanki dodać przyprawy. Dusić na wolnym ogniu aż do miękkości marchewki, Cykorię osączyć na durszlaku, pokroić i dodać do marchewki , poddusić jeszcze chwilę i odparować.
Komentarze