Mix sałat z wołowina i winegretem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Lekkostrawna sałata z gotowana wołowiną. Idealna na lunch lub na lekka kolację.

  • 15 min

Składniki:

  • mix sałat - u mnie pół główki sałaty dębowej czerwonej i zielonej
    plaster ok 20-30 dag wołowiny
    3 łyzki oliwy
    1 łyzka octu winnego
    sól
    pieprz

Mix sałat z wołowina i winegretem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę myjemy, osuszamy, oprószamy sola i pieprzem i gotujemy na parze. Ja często do tej sałatki wykorzystuje także wołowinę pozostałą po gotowaniu rosoły. Sałatę myjemy dokładnie i osuszamy na ręczniku kuchennym lub w suszarce do sałaty. Osuszone liście sałaty wrzucamy do miski. Wołowinę kroję w mniejsze kawałki lub rozrywam widelcem, dodaje do sałaty. Do małego słoiczka wlewam oliwe, ocet dodaje szczypte soli i pieprzu.Zamykam i potrząsam energicznie aż wszystkie składniki sosu połączą się. Sosem polewam sałatkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakowała Ci ta sałatka, zobacz też nasze inne propozycje na sałatki bez majonezu.

Komentarze

Podobne przepisy