Mleczna kartoflanka z serem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Brzmi może dziwnie, ale jest pyszna. Ma łagodny smak, lubią ją nawet dzieci (przy okazji można przemycić trochę mleka i sera).

  • 25 min

Składniki:

  • - mała cebula posiekana
    - 2 łyżki masła
    - 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
    - 7-8 ziemniaków
    - 1 litr bulionu/rosołu
    - 1 kulka mozzarelli lub kawałek zwykłego żółtego sera dobrej jakości (nie każdy ser chce się dobrze rozpuścić w zupie)
    - 3 łyżki śmietany
    - só do smaku
    - ½ -1 szkl, mleka

Mleczna kartoflanka z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzać masło, podsmażyć na nim cebulę, wsypać paprykę, chwilkę smażyć. Zalać bulionem i mlekiem, wsypać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości, Doprawić śmietaną, dodać startą mozarellą i gotować dopóki ser się nie rozpuści. Doprawić ewentualnie solą posypać startym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy