Mleczne bułeczki

0 (0 ocen)

Pyszne miękkie bułeczki, najlepiej smakują z dżemem.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej (może być tortowa)
    10g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    175ml mleka
    1 jajko

Mleczne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki mleczne 1. Mąkę przesiać do miski, mleko rozmieszać z drożdżami, jajkiem, cukrem i dodać do mąki. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby się za bardzo kleiło dosypać trochę mąki. Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej tłuszczem, przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu formować bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić jeszcze na chwilę by podrosły. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piekarnik rozgrzać do 200' i piec bułeczki ok. 15 minut.

Porady

Zamiast mleka można dodać wody, a zamiast cukru sól, wtedy będziemy mieć bułeczki na słono. Ciasto szybciej nam wyrośnie jeśli włożymy miskę do ciepłej mikrofalówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy