U mnie bułeczki były z marmoladą, ale można je przygotować z powidłami lub dżemem.
Składniki:
ciasto:
60 dag mąki tortowej
1 jajko
5 dag drożdży
5 dag masła
250 ml mleka
4 łyżki cukru
kruszonka:
5 dag masła
5 dag mąki pszennej
5 dag mielonych orzechów włoskich
10 dag cukru
dodatkowo:
25 dag marmolady o smaku różanym
1 jajko
Mleczne bułeczki z orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać cukier i 1 łyżkę mąki, odstawić do podrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać, dodać 1/4 łyżeczki soli, jajko oraz podrośnięte drożdże i na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto drożdżowe ja robiłam to przy pomocy robota, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat, dłońmi rozciągnąć na grubość około 1,5 cm i szklanką wyciąć krążki na każdej porcji ciasta ułożyć po łyżeczce marmolady i zlepić bułeczki.
2.Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do podrośnięcia.
Masło połączyć z cukrem, mąką i mielonymi orzechami, składniki rozcierać palcami do momentu powstania kruszonki.
Wyrośnięte bułeczki po wierzchu posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w temp. 190st około 20 minut.
Komentarze