Mleczne bułeczki z orzechową kruszonką

0 (0 ocen)

U mnie bułeczki były z marmoladą, ale można je przygotować z powidłami lub dżemem.

Składniki:

  • ciasto:
    60 dag mąki tortowej
    1 jajko
    5 dag drożdży
    5 dag masła
    250 ml mleka
    4 łyżki cukru
    kruszonka:
    5 dag masła
    5 dag mąki pszennej
    5 dag mielonych orzechów włoskich
    10 dag cukru
    dodatkowo:
    25 dag marmolady o smaku różanym
    1 jajko

Mleczne bułeczki z orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mleczne bułeczki z orzechową kruszonką 1. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać cukier i 1 łyżkę mąki, odstawić do podrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać, dodać 1/4 łyżeczki soli, jajko oraz podrośnięte drożdże i na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto drożdżowe ja robiłam to przy pomocy robota, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat, dłońmi rozciągnąć na grubość około 1,5 cm i szklanką wyciąć krążki na każdej porcji ciasta ułożyć po łyżeczce marmolady i zlepić bułeczki.
  • mleczne bułeczki z orzechową kruszonka 2. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do podrośnięcia.

    Masło połączyć z cukrem, mąką i mielonymi orzechami, składniki rozcierać palcami do momentu powstania kruszonki.

    Wyrośnięte bułeczki po wierzchu posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
    Piec w temp. 190st około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy