Domowego pieczywa nie trzeba specjalnie zachwalać, każdy wie, że jest smaczniejsze i zdrowsze. Jego przygotowanie brew pozorom nie wymaga dużych umiejętności ani wiele czasu. A na taką pachnącą świeżą bułeczkę skusi się każdy.
1 godz. 30 min
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
80 g stopionego masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka tłustego mleka
1 większa łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
40 g drożdży
1 jajko
łyżka sezamu
Mleczne bułeczki z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i solą, przesiać. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże i cukier. Dodać mąki i masło. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, smarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około kwadransa.
Komentarze