Mleczne bułeczki z żurawiną

0 (0 ocen)

Smakowite bułeczki z dodatkiem żurawiny,cały ich urok tkwi w ozdobnym nacięciu .Spodobały mi się od pierwszego wejrzenia.

Składniki:

  • 500 g mąki
    150 g letniego mleka
    2 łyżeczka drożdży instant
    8 łyżki cukru
    2 jajka
    100 g rozpuszczonego masła
    60 g żurawiny
    1 łyżeczka soli

    Glazura

    mleko skondensowane niesłodzone

Mleczne bułeczki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z drożdżami instant.Dodać pozostałe składniki - oprócz żurawiny -i dobrze wyrobić ciasto,aby odchodziło od dłoni lub miski.Ciasto powinno być miękkie ale nie lepkie.Dodać żurawinę i jeszcze raz zagnieść.Przykryć folią spożywczą i zostawić do rośnięcia na około 2 1/2 godziny albo do podwojenia objętości.
  • 2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 14 równych części.Najwygodniej zrobić to przy pomocy wagi elektronicznej.Uformować owalne bułeczki i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia złączeniem do góry.Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego rośnięcia na około 1 1/2 godziny.
  • 3. Po wyrośnięciu bułeczki naciąć nożyczkami,posmarować mlekiem skondensowanym i- jeśli chcemy -posypać brązowym cukrem.
  • 4. Piekarnik 210 C i pieczemy 15 minut.

Komentarze

Podobne przepisy