Mleczne bułki do odrywania

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Domowe, puszyste bułeczki, pachnące mlekiem. Ideale zarówno do kubka kakao, czy też małej, śniadaniowej kanapki.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600g.mąki pszennej
    250ml. mleka
    100g. masła 82%
    Zaczyn:
    25g. świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    6 łyżek ciepłego mleka
    3 łyżki mąki pszennej

Mleczne bułki do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: Drożdże wkruszyć do miseczki, wlać mleko, dodać cukier oraz sól.
    Podgrzać.
    Wsypać mąkę pszenną, dokładnie wymieszać do powstania gęstości kwaśniej śmietany.
    Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, mleko oraz rozpuszczone masło.
    Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto
    Odstawić w ciepłe miejsce na godz. do wyrośnięcia.
  • 3. Z ciasta formować okrągłe bułeczki.
  • 4. Układać je obok siebie np. w tortownicy.
    Piec 35/40 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy