Mleczne kulki z anyżem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kuleczki to sposób na szybką, słodką przekąskę. Cieszą oko i podniebienie.

  • 30 min

Składniki:


  • masło 70g,
    cukier 100g,
    woda 125ml,
    mleko w proszku 150g,
    kilka ziaren anyżu,
    cynamon 1/2 łyżeczki

Mleczne kulki z anyżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mleczne kulki z anyżem 1. Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki.
  • Mleczne kulki z anyżem 2. Do garnka wkładamy masło i wsypujemy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu aż do rozpuszczenia cukru co jakiś czas mieszając.
  • Mleczne kulki z anyżem 3. Gdy cukier zacznie się karmelizować i zmieni kolor na miodowy dodajemy powoli wodę cały czas mieszając - gotujemy około 5 minut na dużym ogniu aż masa zgęstnieje.
  • Mleczne kulki z anyżem 4. asę lekko przestudzamy, a następnie dodajemy mleko w proszku, cynamon i rozgniecione ziarna anyżu. Wyrabiamy gładką masę i formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Możemy dodać same ziarna lub całe kwiaty anyżu. Smacznego :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy