Mleczne placuszki z borówką

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatne,mleczne placuszki z dodatkiem borówki amerykańskiej. Idealne na śniadanie, kolację lub słodki obiad.

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g. zsiadłego mleka
    2 łyżki mleka w proszku
    2 jajka
    4 łyżki oleju rzepakowego
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    250g. borówki amerykańskiej
    cukier puder do oprószenia placków
    masło klarowane lub olej do smażenia

Mleczne placuszki z borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zsiadłe mleko zmiksować z mlekiem w proszku i jajkami.
    Wlać olej, wsypać cukier, sodę oczyszczoną oraz mąkę, całość dokładnie wymieszać lub ponownie zmiksować.
  • 2. Do ciasta dodać borówki, całość parokrotnie przemieszać.
  • 3. Na patelni rozgrzać odrobinę masła klarowanego lub oleju, smażyć placuszki na rumiano z obu stron.
  • 4. Usmażone posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy