Młoda duszona kapusta (z marchewką i ziołami)

0 (0 ocen)

  • 40 min

Chciało mi się takiej kapuchy od dobrego tygodnia :) Dziś jest na nią dobry dzień, bo szybciutko się ją robi, a nie miałam zbyt dużo czasu na obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 niewielka główka białej młodej kapusty
    3/4 szklanki wody
    3-4 młode marchewki
    3 łyżki oleju (można dodać też łyżeczkę masła)
    2-3 ząbki czosnku
    sporo posiekanego koperku
    sporo posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz do smaku

Młoda duszona kapusta (z marchewką i ziołami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Umytą kapustę kroję na pół, po czym siekam na małe kawałki, przekładam do garnka. wlewam wodę i olej. Obrane marchewki kroję w cieniutkie plasterki, przekładam do kapusty, gotuję ok. 20 minut pod uchyloną pokrywką. Pod koniec gotowania, gdy kapusta już zmięknie, dodaję drobno posiekany czosnek i zioła, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na koniec można dodać łyżeczkę masła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy