Młoda kapusta a'la leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrać kapustę z brzydkich liści. Główkę poszatkować (ja poszatkowałam w kostkę). Poszatkowaną kapustę wrzucić do garnka i zalać gotującą się wodą tak, aby delikatnie przykryło wierzch kapusty. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. Doprawić delikatnie solą i pieprzem. Ugotować (młoda kapusta ok. 30 minut).
2.Pokroić w półksiężyce kiełbasę, boczek albo inne mięsa w kostkę. Wrzucić na patelnię z odrobiną smalcu. Delikatnie przyrumienić. Pod koniec wrzucić na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Całość wrzucić do ugotowanej kapusty.
3.Do garnka z kapustą i mięsem dodać 3-4 łyżki przecieru pomidorowego. Wymieszać. Doprawić do smaku. Smacznego!
Porady
Do kapusty podczas gotowania można dodać również inne składniki, np. paprykę, pieczarki, cukinię.
Komentarze