Młoda kapusta oprószana

0 (0 ocen)

Z dodatkiem ogórków konserwowych.

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty (około 500g)
    200 g ogórków konserwowych (mały słoik - 0,5 L)
    1 duża biała cebula
    4 łyżki oleju
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki śmietany 18%
    3 łyżeczki mąki kukurydzianej
    cukier do smaku
    sól do smaku

Młoda kapusta oprószana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młoda kapusta oprószana 1. Kapustę poszatkować, cebulę posiekać, ogórki pokroić w talarki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić.
  • Młoda kapusta oprószana 2. Dołożyć kapustę, dodać po szczypcie cukru i soli. Wlać wodę i dusić pod przykryciem 10 min. Po tym czasie dołożyć korniszony i dusić kolejne 10 min (pod przykryciem).
  • Młoda kapusta oprószana 3. Całość oprószyć mąką, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Chwilę podgrzewać. Kapustę doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy