Smaczna i bardzo sycąca kapusta z boczkiem na pewno zasmakuje mięsożercą. Dietetyczna z pewnością nie jest ale raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić. Przepis z książki „Kuchnia Polska. Maj” Małgorzaty Caprari z moimi zmianami.
Składniki:
główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała)
1-2 cebule
300g surowego boczku
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
łyżka posiekanego koperku
sok z cytryny
cukier
sól i czarny pieprz
Młoda kapusta po wójtowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule posiekać w kostkę i zeszklić na rozgrzanej łyżce oliwy i masła. Dodać pokrojony w kostkę boczek.
2.Przesmażać na małym ogniu aż skwarki będą przyrumienione i wytopi się z nich tłuszcz.
3.Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Dodać do boczku i cebulki. Podlać pół szklanki wody lub bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku koperkiem, cukrem, sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Komentarze