Młoda kapusta z dodatkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zawieruszony przepis z wiosenną młodą kapustą.

  • 60 min

Składniki:

  • młoda kapusta główka ok. 1 kg
    karkówka 400g
    cebula 150g (2 średnie)
    słonina
    młoda marchewka 4-5 szt
    koperek pęczek
    koncentrat pomidorowy 130g
    2 suszone pomidory
    1 duży pomidor
    ziele angielskie 5
    liść laurowy 3
    słodka papryka
    1 łyżka octu winnego
    sól
    świeżo mielony pieprz

Młoda kapusta z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem słoninę, smażyłem, aż stało się bardziej miękkie. Pomidora sparzyłem, obrałem ze skórki, pokroiłem na kawałki.
    Młodą kapustę poszatkowałem, osoliłem, włożyłem do dużego garnka z niewielką ilością gorącej wody, dodałem liść laurowy, ziele angielski, gotowałem przez 10 minut na małym ogniu. W trakcie gotowania pokroiłem marchewki i dodałem do garnka.
    Garnek z młodą kapustą zdjąłem z ognia, umieściłem w nim podsmażone mięso, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszałem co jakiś czas, dusiłem pod przykryciem przez 10 minut.
    Gdy młoda kapusta zrobiła się miękka, dodałem koncentrat pomidorowy, pokrojone suszone pomidory, pokrojony świeży pomidor, drobno posiekany koperek, pieprz, sól, słodką paprykę, ocet winny, wszystko wymieszałem. Bigos dusiłem jeszcze przez 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy