Młoda kapusta z kminkiem

0 (0 ocen)

Kminek w naszym domu to chyba jedna z najczęściej używanych przypraw. Dodaje go przede wszystkim do domowego chleba, i właściwie zawsze do kiszonej kapusty. Tym razem dodałam go do młodej kapusty i wyszło świetnie. Polecam takie połączenie!

Składniki:

  • główka kapusty
    3 - 4 ząbki czosnku
    czerwona cebula
    kminek
    łyżka masła
    sól, pieprz
    3/4 - 1 szklanki bulionu
    rodzynki - opcjonalnie

Młoda kapusta z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, przekroić na 4 części, usunąć głąb. Pokroić w cienkie paski, opłukać, osączyć z wody.
  • image-1g5myew 2. 2.W głębokiej dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę wraz z czosnkiem poddusić na patelni ok 3 minut, dodać masło, kapustę, sól, pieprz i kminek. Można dorzucić łyżkę rodzynek. Dusić ok 12 min. pod przykryciem, lub do czasu aż będzie wystarczająco miękka, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy