Młoda kapusta z sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne sezonowe danie z młodej kapusty

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 główka młodej kapusty
    - 2-3 młode marchewki
    - małe opakowanie koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych
    - 1 cebula
    - kilka grubych plastrów wędzonego boczku
    - kilka ziarenek ziela angielskiego
    - 2-3 liście laurowe
    - sól, pieprz
    - zielony koperek

Młoda kapusta z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, umyć i poszatkować.
    Marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
    Cebulę obrać i drobno posiekać.
    Boczek pokroić w słupki.
  • 2. Poszatkowaną kapustę ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych.
    Dorzucić marchewkę.
    W międzyczasie na patelni podsmażyć cebulę z boczkiem. Dorzucić do kapusty.

    Kiedy marchewka będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy lub pomidory.

    Doprawić do smaku solą i pieprzem, dosypać koperku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy