Z mielonym i młodymi ziemniaczkami -palce lizać :)
45 min
Składniki:
2 małe lub jedna duża młoda kapusta
1 marchewka
1 łyżka margaryny lub masła
1 łyżka mąki
szczypta kwasku cytrynowego lub mała łyżeczka octu 10 % do zakwaszenia
vegeta , sól , pieprz
świeży koperek
Młoda kapustka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojoną kapustę zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10 minut . Wodę z gotowania odcedzamy ( robimy to aby pozbyć się goryczki z kapusty ) , zalewamy szklanką wrzątku i dalej gotujemy .
2.Do kapusty dodajemy marchew , sól , pieprz i vegetę i gotujemy ok.25 minut cały czas kontrolując stan wody .
3.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz , dodajemy mąkę i robimy jasnobrązowa zasmażkę . Dolewamy trochę zimnej wody i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki . Dodajemy do kapusty i dobrze mieszamy . Kapustę zakwaszamy kwaskiem lub octem i w razie potrzeby doprawiamy solą . Na koniec wsypujemy posiekany koperek .
Porady
Kapustę musimy gotować w małej ilości wody , w razie potrzeby wodę uzupełniamy .
Komentarze