Młoda kapustka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Z mielonym i młodymi ziemniaczkami -palce lizać :)

  • 45 min

Składniki:

  • 2 małe lub jedna duża młoda kapusta
    1 marchewka
    1 łyżka margaryny lub masła
    1 łyżka mąki
    szczypta kwasku cytrynowego lub mała łyżeczka octu 10 % do zakwaszenia
    vegeta , sól , pieprz
    świeży koperek

Młoda kapustka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kroimy kapustę . 1. Pokrojoną kapustę zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10 minut . Wodę z gotowania odcedzamy ( robimy to aby pozbyć się goryczki z kapusty ) , zalewamy szklanką wrzątku i dalej gotujemy .
  • Ścieramy marchew. 2. Do kapusty dodajemy marchew , sól , pieprz i vegetę i gotujemy ok.25 minut cały czas kontrolując stan wody .
  • Robimy zasmażkę. 3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz , dodajemy mąkę i robimy jasnobrązowa zasmażkę . Dolewamy trochę zimnej wody i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki . Dodajemy do kapusty i dobrze mieszamy . Kapustę zakwaszamy kwaskiem lub octem i w razie potrzeby doprawiamy solą . Na koniec wsypujemy posiekany koperek .

Porady

Kapustę musimy gotować w małej ilości wody , w razie potrzeby wodę uzupełniamy .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy