Młoda marchewa słodko-ostra z imbirem, miodem i kolendrą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Marchewka jest obłędnie ostra i słodka zarazem, a zaraz zobaczycie dlaczego...

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:

    pęczek młodej marchewki
    2 łyżki masła
    łyżka mielonego imbiru
    łyżka miodu
    mała papryczka chili
    3 łyżki kolendry
    1 pomarańcza
    pół szklanki soku pomarańczowego z kartonika

Młoda marchewa słodko-ostra z imbirem, miodem i kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę myjemy (nie obieramy!!!), na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewkę, podsmażamy, dodajemy miód, imbir, chili, wyciskamy sok z pomarańczy (ja wrzuciłam też cały miąż), przykręcamy gaz i podduszamy...
    Jak sos za szybko wyparuje, dolewamy soku z kartonika, marchewka ma być al dente, a sos gęsty, dokładnie ją oblepiający, nie powinno nam to zająć dłużej niż 10-15 minut, zależy oczywiście od wielkości marchewki.
    Przed podaniem posypujemy kolendrą, wcinamy ciepłe...

Komentarze

Podobne przepisy