Młode ziemniaczki z pesto bazyliowym

0 (0 ocen)

Młode ziemniaczki w mundurkach poryte aromatycznym bazyliowym pesto z koperkiem , czosnkiem i parmezanem.Smakują wyśmienicie nawet same , podane ze szklanką zsiadłego mleka lub kefiru.

Składniki:

  • 1 kg. malutkich , młodych ziemniaków
    sól
    Pesto:
    2 garście liści bazylii
    4 gałązki kopru
    4 duże ząbki czosnku
    4 łyżki oliwy z oliwek
    100 g. tartego parmezanu
    świeżo mielony czarny pieprz

Młode ziemniaczki z pesto bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młode ziemniaczki z pesto bazyliowym 1. Ziemniaki dokładnie myjemy , gotujemy do miękkości ok. 20 min.
  • Młode ziemniaczki z pesto bazyliowym 2. Pesto: Liście bazylii oraz koperek rwiemy , czosnek kroimy na mniejsze kawałki.
    Wlewamy oliwę , blndujemy na pół gładką masę.
  • Młode ziemniaczki z pesto bazyliowym 3. Do pesto dodajemy tarty parmezan oraz oprószamy świeżo mielonym pieprzem , dokładnie mieszamy.

  • 4. Ugotowane ziemniaki odcedzamy , osuszamy na ogniem , dodajemy pesto.
    Potrząsamy parokrotnie garnkiem do momentu aż każdy ziemniak zostanie pokryty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy