młode ziemniaczki z rozmarynem i cytryną

0 (0 ocen)

Chrupiące pieczone młode ziemniaczki idealne do dań z grilla lub jako osobna przekąska do pochrupania zamiast chipsów.

Składniki:

  • 1 kg młodych jak najmniejszych okrągłych ziemniaczków
    olej rzepakowy
    łyżka miodu
    gałązka rozmarynu
    2 - 3 ząbki czosnku
    sól morska
    pół łyżeczki chili
    łyżeczka słodkiej papryki
    łyżeczka oregano
    pół łyżeczki zmielonego kminku
    pół łyżeczki pieprzu kolorowego
    pół łyżeczki ziaren kolendry
    centymetrowy kawałek świeżego imbiru
    cytryna

Młode ziemniaczki z rozmarynem i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wcześniej namoczone ziemniaczki skrobiemy, najlepiej do tego użyć szczoteczki do rąk. Do przygotowanych ziemniaczków dodajemy olej, miód, zgnieciony czosnek, posiekany imbir, sól, i przyprawy. Dokładnie mieszamy, aż przyprawy dokładnie obtoczą ziemniaki. Ziemniaki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Między ziemniaki wkładamy świeży rozmaryn i cząstki cytryny. Ziemniaki pieczemy w 200 stopniach C około 40 - 45 minut, aż ładnie się ze złocą i będą miękkie w środku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy