Młode ziemniaki gotowane w dashi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kuchnia japońska. Bulion dashi, przyrządzony z wodorostów i suszonej ryby, nadaje specyficzny smak i zapach wielu japońskim daniom.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
    1 mała obrana cebula
    15 ml oleju sezamowego
    45 ml sosu sojowego
    200 ml wody
    1 łyżka granulowanego bulionu dashi

Młode ziemniaki gotowane w dashi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młode ziemniaki gotowane w dashi 1. W szerokim naczyniu rozgrzałem olej. Włożyłem ziemniaki dokładnie wyszorowane i osuszone oraz cebulę, obsmażyłem na złoty kolor. Dodałem sos sojowy, wodę i dashi. Gotowałem 15 minut. Zmniejszyłem ogień i gotowałem jeszcze 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy