Młode ziemniaki po włosku

0 (0 ocen)

Smaczne, sycące i szybkie danie idealne na rodzinny obiad.

Składniki:

  • Skład:
    60 dag młodych, małych ziemniaków
    25 dag młodej cebulki
    12,5 dag wędzonego boczku
    1 łyżeczka mąki
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka posiekanej zieleniny
    sól
    pieprz

    Do przybrania:
    3 parówki pokrojone w plastry
    gałązka zielonego kopru

Młode ziemniaki po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Ziemniaki umyć, wyszorować ostrą szczotką tak, by zeszła z nich skórka. Zalać w garnku wrzącą wodą, posolić, włożyć gałązkę kopru. Ugotować uważając, by się nie rozpadły. Gdy będą prawie miękkie, odcedzić i nie wytrząsać z pary. W czasie gotowania, na dużej patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek, włożyć obrane cebulki w całości i smażyć, aż nabiorą złotego koloru. Dodać wówczas koncentrat pomidorowy, posypać mąką, wymieszać, wlać odrobinę wrzącej wody, dodać przyprawy i osączone ziemniaki. Kilka chwil potrząsać patelnią nad płomieniem, by ziemniaki dobrze otoczył sos, po czym włożyć na okrągły półmisek, posypać zieleniną i obłożyć dookoła plasterkami parówek, rozgrzanych we wrzątku i obranych ze skórki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy