Młode ziemniaki po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, wyszorować ostrą szczotką tak, by zeszła z nich skórka. Zalać w garnku wrzącą wodą, posolić, włożyć gałązkę kopru. Ugotować uważając, by się nie rozpadły. Gdy będą prawie miękkie, odcedzić i nie wytrząsać z pary. W czasie gotowania, na dużej patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek, włożyć obrane cebulki w całości i smażyć, aż nabiorą złotego koloru. Dodać wówczas koncentrat pomidorowy, posypać mąką, wymieszać, wlać odrobinę wrzącej wody, dodać przyprawy i osączone ziemniaki. Kilka chwil potrząsać patelnią nad płomieniem, by ziemniaki dobrze otoczył sos, po czym włożyć na okrągły półmisek, posypać zieleniną i obłożyć dookoła plasterkami parówek, rozgrzanych we wrzątku i obranych ze skórki.
Komentarze