Młode ziemniaki smażone z pasternakiem

0 (0 ocen)

Pasternak wyglądem przypomina pietruszkę jednak w smaku jest inny,słodszy i o wiele bardziej aromatyczny.W dawnych czasach zastępował ziemniaki do obiadu.Smażony z młodymi ziemniakami i cebulą daje na prawdę pyszne danie które możemy podać samo lub maślanką ,zsiadłym mlekiem , jajkiem czy kotletem.

Składniki:

  • 7-8 średnich sztuk młodych ziemniaków
    2 korzenie pasternaku
    2 duże cebule
    2 łyżki oleju rzepakowego ( użyłam smakowego z pomidorami , chwili i bazylią)
    1 łyżka masła klarowanego
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżka suszonego lub świeżego lubczyku
    2 szczypty kminku
    sól , pieprz do smaku
    1/2 pęczka posiekanego koperku

Młode ziemniaki smażone z pasternakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0p8lxxi 1. Ziemniaki dokładnie wyszorować , pasternak obrać , umyć.
    Warzywa umieścić w osolonych wrzątku gotować 10-15 min aż będą pół miękkie , odcedzić , osuszyć.
  • image-02vwqrh 2. Cebulę pokroić w piórka , pasternak i ziemniaki w grube ok 1-2 cm plastry.
  • image-29gcp1i 3. Na patelni rozgrzać olej z masłem , zeszklić cebulę , dodać resztę warzyw.
    Doprawić ostrą i słodką papryką , lubczykiem ,kminkiem oraz solą i pieprzem.
    Smażyć do całkowitej miękkości warzyw na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.
    Zdjąć z gazu , posypać koperkiem , wymieszać.
    Podawać np. z maślanką lub zsiadłym mlekiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy