Taka babcina zupka. Z młodych warzyw. Z pyszną młodą kapustą. Z kawałkami boczku wędzonego i ogonówki. Z przesmażoną cebulką, świeżym koperkiem.
30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
2 litry bulionu gotowanego na skrzydełkach
5 ziemniaków
marchewka
mała kapusta albo pół większej
2 pomidory
pół cebuli
łyżka smalcu najlepiej domowego
150 g boczku wędzonego parzonego
150 g ogonówki
pierz czarny świeżo mielony
cukier na koniec łyżki
łyżeczka soku z cytryny
sól do smaku
pęczek koperku
Młody kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do bulionu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę pokrojona półplasterki. Gotować ok 10 min. Dodać pokrojoną dość grubo kapustę oraz pomidory bez skórki pokrojone w kostkę Gotować kolejne 10 min.
Na patelni, na smalcu podsmażyć pokrojone w małe kawałki mięsa. Przełożyć do zupy. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do zupy. Dodać pieprz czarny świeżo mielony, cukier, sok z cytryny i sól do smaku. Jeszcze zupę zagotować i dopiero dodać pokrojony drobniutko koperek.
Smacznego.
Komentarze