Młody kapuśniak

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Taka babcina zupka. Z młodych warzyw. Z pyszną młodą kapustą. Z kawałkami boczku wędzonego i ogonówki. Z przesmażoną cebulką, świeżym koperkiem.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 litry bulionu gotowanego na skrzydełkach
    5 ziemniaków
    marchewka
    mała kapusta albo pół większej
    2 pomidory
    pół cebuli
    łyżka smalcu najlepiej domowego
    150 g boczku wędzonego parzonego
    150 g ogonówki
    pierz czarny świeżo mielony
    cukier na koniec łyżki
    łyżeczka soku z cytryny
    sól do smaku
    pęczek koperku

Młody kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do bulionu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę pokrojona półplasterki. Gotować ok 10 min. Dodać pokrojoną dość grubo kapustę oraz pomidory bez skórki pokrojone w kostkę Gotować kolejne 10 min.
    Na patelni, na smalcu podsmażyć pokrojone w małe kawałki mięsa. Przełożyć do zupy. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do zupy. Dodać pieprz czarny świeżo mielony, cukier, sok z cytryny i sól do smaku. Jeszcze zupę zagotować i dopiero dodać pokrojony drobniutko koperek.
    Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy