Mocno cytrynowa babka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mocno cytrynowa babka. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża babka.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna Typ 450 2 szklanki 2 x 200 ml
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    cukier 1 szklanka (250 ml)
    cukier waniliowy 1 opakowanie
    jajka kurze 4 szt. (duże)
    mleko 200 ml
    masło 20 dag
    starta skórka z 2 cytryn
    sok z 2 cytryn
    cukier puder

Mocno cytrynowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ucieramy z cukrem na puch, dodajemy miękkie masło, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.Miksujemy na małych obronach. Na końcu dodajemy skórkę startą z jednej cytryny oraz sok z cytryny. Formę smarujemy olejem. Przekładamy masę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!!!

Komentarze

Podobne przepisy