Mocno czekoladowy placek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W tym czasie smarujemy formę do ciasta masłem, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Czekoladę, masło rozpuszczamy (może być w mikrofalówce ja roztapiałam w kąpieli wodnej) aż będą płynne i gorące, po czym dodajemy połowę cukru pudru. Całość dokładnie mieszamy dodając cukier waniliowy.
2.Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy po jednym żółtku, dobrze mieszając, na samym końcu wsypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia.
3.W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Na początku ubijania dodajemy szczyptę soli. Po spiętrzeniu się piany dodajemy stopniowo pozostały cukier puder i ubijamy do uzyskania sztywnej piany.
4.Do masy czekoladowej dodajemy część piany i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy masę. Ostrożnie przelewamy do tortownicy (śr 22 cm). Pieczemy ok 40 min. Podajemy posypane cukrem pudrem z dodatkiem bitej śmietany.
Komentarze