Mój krem z buraków

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jadłam w restauracji ale inaczej zrobiony ten również wyszedł pyszny

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4-5 średniej wielkości buraków
    1 marchew
    1 pietruszka w korzeniu'
    1/3 seler
    1 większy ziemniak
    2-3 żabek czosnku
    kawałek imbiru w korzeniu
    masło 2-3 łyżki
    bulion drobiowo-warzywny z kostki (3 litry)
    papryka czerwona w proszku
    sól, pieprz
    ser kozi twaróg
    mięta lub melisa do przybrania

    folia aluminiowa

Mój krem z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Buraki owiń w folie i piecz w piekarniku ok. 2 godziny w 200 stopniach
    2 Marchew i inne warzywa wrzuć do gotującego się bulionu, upieczone i obrane buraki daj do bulionu
    na tarce o grubych oczkach zetrzyj korzeń imbiru, dodaj cale ząbki czosnku
    przypraw papryką, solą i pieprzem ,dodaj masło.

    Całość gdy się ugotuję zmiksuj blenderem , podawaj z kozim serem

Porady

imbir dodawaj stopniowo najpierw mniej a potem według uznania u mnie było go fajnie czuć w zupie :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy