Jadłam w restauracji ale inaczej zrobiony ten również wyszedł pyszny
2 godz.
Składniki:
4-5 średniej wielkości buraków
1 marchew
1 pietruszka w korzeniu'
1/3 seler
1 większy ziemniak
2-3 żabek czosnku
kawałek imbiru w korzeniu
masło 2-3 łyżki
bulion drobiowo-warzywny z kostki (3 litry)
papryka czerwona w proszku
sól, pieprz
ser kozi twaróg
mięta lub melisa do przybrania
Mój krem z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 Buraki owiń w folie i piecz w piekarniku ok. 2 godziny w 200 stopniach
2 Marchew i inne warzywa wrzuć do gotującego się bulionu, upieczone i obrane buraki daj do bulionu
na tarce o grubych oczkach zetrzyj korzeń imbiru, dodaj cale ząbki czosnku
przypraw papryką, solą i pieprzem ,dodaj masło.
Całość gdy się ugotuję zmiksuj blenderem , podawaj z kozim serem
Porady
imbir dodawaj stopniowo najpierw mniej a potem według uznania u mnie było go fajnie czuć w zupie :)
Komentarze