Mój orzechowiec

0 (0 ocen)

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień,

Składniki:

  • CIASTO - 3 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, 15 dag masła, 2 jaja, 2-3 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody
    MASA ORZECHOWA - 25 dag orzechów włoskich, 7-8 dag masła, 5 łyżek cukru, 3-4 łyżki miodu
    KREM - 3 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 25 dag masła, 2 budynie śmietankowe
    dodatkowo paczka herbatników

Mój orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01rhqqk 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem i zapiec około 10 min w 180 stopniach.
  • image-0n1aapt 2. Przygotowujemy masę orzechową - masło z cukrem i miodem podgrzać, dodać orzechy i wymieszać. Masę wyłożyć na upieczone wcześniej ciasto i zapiekać kolejne 10 min w temperaturze 180 stopniach.
  • image-16fhu1c 3. Krem - w 3/4 szklanki mleka rozprowadzić budyń (proszek), resztę mleka zagotować, powoli wlewać budyń do mleka energicznie mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć z budyniem. Na wystudzone ciasto wyłożyć krem i rozsmarować. Na wierzch układamy herbatniki - dla dekoracji możemy polać polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy