1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
esencja pomarańczowa,
20 dag biszkoptów okrągłych
4 żółtka,
200 ml śmietany 18-22%,
2 łyżki skórki pomarańczowej
1 puszka brzoskwiń w syropie,
2 łyzki żelatyny
2 galaretki pomarańczowe
2 galaretka cytrynowe
1 duże opakowanie cukiru waniliowego
1 szkl. cukru
sok z jednej średniej cytryny
Mój sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki wyłożyć biszkoptami.
2.Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szkl. wody. Ostudzić i wylać na biszkopty.Zastudzić.
3.Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, śmietaną, skórka pomarańczową i aromatem. Drugą żółtą galaretkę i żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl wrzątku, przestudzić i wlać do masy serowej. Masę wylać na biszkopty i zastudzić.
4.Na wierzch położyć pokrojone, osączone z zalewy brzoskwinie. Zalewę z brzoskwiń wlać do naczynia, dopełnić wrząca wodą i rozpuścić 2 galaretki pomarańczowe. Kiedy zaczną krzepnąć, wylać na sernik. SMACZNEGO!
Komentarze