Mój sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 20 min

Mocno schłodzony - na upalne dni

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
    esencja pomarańczowa,
    20 dag biszkoptów okrągłych
    4 żółtka,
    200 ml śmietany 18-22%,
    2 łyżki skórki pomarańczowej
    1 puszka brzoskwiń w syropie,
    2 łyzki żelatyny
    2 galaretki pomarańczowe
    2 galaretka cytrynowe
    1 duże opakowanie cukiru waniliowego
    1 szkl. cukru
    sok z jednej średniej cytryny

Mój sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki wyłożyć biszkoptami.
  • 2. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szkl. wody. Ostudzić i wylać na biszkopty.Zastudzić.
  • 3. Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, śmietaną, skórka pomarańczową i aromatem. Drugą żółtą galaretkę i żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl wrzątku, przestudzić i wlać do masy serowej. Masę wylać na biszkopty i zastudzić.
  • mój sernik na zimno 4. Na wierzch położyć pokrojone, osączone z zalewy brzoskwinie. Zalewę z brzoskwiń wlać do naczynia, dopełnić wrząca wodą i rozpuścić 2 galaretki pomarańczowe. Kiedy zaczną krzepnąć, wylać na sernik. SMACZNEGO!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy