To moja wersja tradycyjnej sałatki greckiej. Urozmaiciłam ją, dodając świeże zioła. To one nadają jej niepowtarzalny smak i aromat
Składniki:
● po 3 pomidory i ogórki
● po 1/4 zielonej, czerwonej i żółtej papryki
● 15 dag sera feta
● 10 dag oliwek
Sos:
● po kilka gałązek mięty, tymianku i oregano
● łyżeczka soku z cytryny
● 1,5 łyżeczki octu winnego
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● szczypta grubo mielonego pieprzu
Moja grecka sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy, obieramy.
Pomidory sparzamy, zdejmujemy
skórkę. Usuwamy nasiona.
Ogórki, miąższ pomidorów i fetę
kroimy w 1-cm kostkę. Papryki
obieramy ze skórki i kroimy
w kostkę, a oliwki w plasterki.
2.Zioła myjemy, osączamy
i drobno siekamy, mieszamy
z oliwą. Dodajemy pieprz i ucieramy.
Odstawiamy na chwilę.
Dodajemy ocet i sok z cytryny,
starannie mieszamy i wlewamy
do warzyw. Delikatnie, ale dokładnie
mieszamy i wstawiamy
na godzinę do lodówki
Komentarze