1. 1. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Następnie dodać cukier. Potem przesiane obie mąki z proszkiem. Na koniec dodać kakao - delikatnie wymieszać by ciasto nie opadło. Piec w temp. 160°C przez ok. 30 minut. Ostudzić. przekroić biszkopt wzdłuż na pół. 2.Mleko ( 2 szkl.) wlać do garnka i zagotować razem z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka , dodać do nich resztę mleka i oba rodzaje mąki. dokładnie wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować wlać przygotowany roztwór i gotować do zgęstnięcia, ciągle mieszając. Gotową masę ostudzić i utrzeć z masłem. Na biszkopt wyłożyć krem, przykryć 2 częścią ciasta. Wierzch ozdobić masą kajmakową i posypać posiekanymi orzechami.
Komentarze