Moja Krówka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam ją, ponieważ jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a ponadto smakuje nieziemsko.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:
    8 jajek
    1 szklanka cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1-2 łyżeczki kakao

    Składniki na Krem:
    4 łyżki kopiate mąki tortowej
    4 łyżki kopiate mąki ziemniaczanej
    4 Jajka
    2 i 1/2 szklanki mleka
    1 kostka masła
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego

    + masa kajmakowa i orzechy włoskie

Moja krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Następnie dodać cukier. Potem przesiane obie mąki z proszkiem. Na koniec dodać kakao - delikatnie wymieszać by ciasto nie opadło. Piec w temp. 160°C przez ok. 30 minut. Ostudzić. przekroić biszkopt wzdłuż na pół. 2.Mleko ( 2 szkl.) wlać do garnka i zagotować razem z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka , dodać do nich resztę mleka i oba rodzaje mąki. dokładnie wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować wlać przygotowany roztwór i gotować do zgęstnięcia, ciągle mieszając. Gotową masę ostudzić i utrzeć z masłem. Na biszkopt wyłożyć krem, przykryć 2 częścią ciasta. Wierzch ozdobić masą kajmakową i posypać posiekanymi orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy