Moja sałatka gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Zamarynować w soli, pieprzu i przyprawie do gyrosa. Odstawić na kilka godzin.
2.Kukurydze odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w grubą kostkę. Cebulę drobniutko pokroić. Kapustę pekińską posiekać.
3.Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i upiec pierś z kurczaka. Najlepiej po przesmażeniu przykryć jeszcze chwilę pokrywką i postawić na wolnym ogniu. Dzięki temu kurczak naparuje i będzie miękki oraz soczysty.
4.Ciepłe jeszcze kawałki kurczaka wyłożyć na dno dużej przezroczystej miski. Na mięsie ułożyć ogórki tak aby je całkowicie przykryły. Na nich ułożyć w ten sam sposób kukurydzę. Posmarować warstwę kukurydzy majonezem. Posypać całość kapustą pekińską. Dekorować ketchupem według uznania.
Porady
Smakuje najlepiej gdy kurczak jest jeszcze ciepły, jakąś godzinkę po przygotowaniu.
Komentarze