Moja sałatka gyros

0 (0 ocen)

Chciałam zrobić ją jeden jedyny raz na spróbowanie. Teraz bardzo często gości na moim stole przy jakiejś okazji lub na kolację.

Składniki:

  • - podwójna pierś z kurczaka
    - przyprawa gyros
    - kukurydza w puszce
    - ogórki kiszone
    - czerwona cebula
    - kapusta pekińska
    - majonez, ketchup
    - sól, pieprz
    - oliwa z oliwek

Moja sałatka gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Zamarynować w soli, pieprzu i przyprawie do gyrosa. Odstawić na kilka godzin.
  • 2. Kukurydze odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w grubą kostkę. Cebulę drobniutko pokroić. Kapustę pekińską posiekać.
  • 3. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i upiec pierś z kurczaka. Najlepiej po przesmażeniu przykryć jeszcze chwilę pokrywką i postawić na wolnym ogniu. Dzięki temu kurczak naparuje i będzie miękki oraz soczysty.
  • 4. Ciepłe jeszcze kawałki kurczaka wyłożyć na dno dużej przezroczystej miski. Na mięsie ułożyć ogórki tak aby je całkowicie przykryły. Na nich ułożyć w ten sam sposób kukurydzę. Posmarować warstwę kukurydzy majonezem. Posypać całość kapustą pekińską. Dekorować ketchupem według uznania.

Porady

Smakuje najlepiej gdy kurczak jest jeszcze ciepły, jakąś godzinkę po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy