Moja sernikowa pychotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam gotować i piec ciasta. Często eksperymentuję, wymyślam nowe przepisy. Tak właśnie powstał przepis na ten sernik. Zniknął błyskawicznie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    4 żółtka(białka do piany)
    3/4 margaryny
    łyżka smalcu
    2 łyżki śmietany kwaśnej
    2-2,5 szkl. mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    duży słoik kompotu z wiśni lub dżem
    MASA SEROWA:
    4 jajka
    0,5 kg mielonego twarogu
    1 op. cukru waniliowego lub kilka kropel zapachu
    duży budyń waniliowy
    1/2 szkl. cukru
    1/4 szkl. oleju
    BEZA:
    4 białka
    1/4 szkl. cukru
    2 łyżeczki kisielu wiśniowego
    KRUSZONKA:
    7 łyżek mąki
    7 łyżek masła
    7łyżek wiórków kokosowych
    10 łyżek cukru

Moja sernikowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zagnieść razem na jednolite ciasto, podzielić na dwie części. jedną wylepić spód blachy, do drugiej dodać kakao, zagnieść i włożyć do zamrażarki. Na ciasto wyłożyć wiśnie z kompotu lub posmarować dżemem, na wierzch starkować ciemne ciasto. Przygotować masę serową- najpierw zmiksować jajka z cukrem na złoto, dodać olej, ser i pozostałe składniki, wylać na ciemne ciasto. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, dodać cukier i kisiel, wyłożyć na serową masę. Posypać warstwą kruszonki. Piec ok. godziny w 160-180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy