Moja zupa ogórkowa.

0 (0 ocen)

  • 50 min

Świetna na jesienno-zimową aurę!

  • 50 min

Składniki:

  • 3 litry wody
    mała porcja rosołowa
    3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe
    4-5 szt. ziemniakiów
    5-6 szt. ogórka kiszonego
    2 marchewki
    1 duża pietruszka
    kawałek selera (korzeń)
    2-3 łyżeczki wegety
    2 łyżeczki czubate ziarenek smaku
    sól,pieprz do smaku, maga
    30 ml zimnego mleka, 2 łyżeczki zimnej wody i 3 czubate łyżeczki mąki pszennej

Moja zupa ogórkowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlewamy do garnka, umytą porcję rosołową wrzucamy do wody. Zagotowujemy, zbieramy szumowinę.
    Wrzucamy liście, ziele, pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz starte na tarce jarzynowej: marchew, pietruszkę, seler. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną.
    Wrzucamy starte na tarce ogórki (ja tre na oczkach małych). Wsypujemy, wegętę, ziarenka, sól. Gotujemy aż ogórki zmiękną.
    W szklance rozrabiamy mleko, wodę i mąkę tak by nie było grudek, wlewając powoli do zupy mieszamy. Zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem i magą.

Porady

Przed wrzuceniem ogórków ziemniaki muszą być już miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy