"Moje" leniwe pierogi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • 75 dag.białego sera,
    3 jajka,
    10 dag.mąki pszennej,
    5 dag.masła do polania,
    2 dag.bułki tartej,
    cukier do posypania,
    sól.

"moje" leniwe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeży, niekwaśny ser przepuścić przez maszynkę. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zmielony ser, żółtka, ubitą pianę z białek oraz szczyptę soli, wyrobić ciasto. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok.3cm. Kroić w skośne kawałki szerokości 2-3cm.
  • 2. Leniwe pierogi wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę, zamieszać, przykryć. Gdy się zagotują, wybrać łyżką cedzakową na półmisek.
  • 3. Na maśle zrumienić bułkę tartą, następnie polać leniwe.
    SMACZNEGO.

Porady

Ja zamiast z bułką podaję pierogi ze zmiksowanymi truskawkami i cukrem. Mąż i dzieci to uwielbiają. Można również podawać je ze śmietaną lub też cynamonem. Jak kto lubi. PS.Jeżeli zostanie pierożków, to można je odsmażyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy