Grillowane mięsko w winie , kokos i aromatyczny sos, gorąco polecam.
40 min
Składniki:
pierś z kurczaka 550 g
makaron szpinakowy Foglie ilość dowolna
wiórki kokosowe zmielone ok. 30-40 g
cukier do smaku
sól do smaku
pieprz ( najpepiej czerwony)
marynata
wino czerwone wytrawne 150 ml
przecier pomidorowy 75 ml
ocet balsamiczny 75 ml
estragon 1,5 łyżeczki
rozmaryn 1/2 łyżeczki
oregano 1/2 łyzeczki
tymianek 1/2 łyzeczki
1.Marynata.
Do miski wlewamy wino, ocet dodajemy przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy dość grubo pokrojone kawałki piersi. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-15 minut . Odcedzamy, zostawiając troche wody .
Makaron przekładamy na sitko . Piersi osączamy z marynaty i lekko grillujemy.
Pozostałą marynatę przekładamy do saganka i podgrzewamy, dodajemy zmielony kokos, cukier, sól i pieprz. Płyn możemy rozrzedzić dolewając wodę z mararonu.
Następnie wkładamy kawałki mięsa i makaron, wszystko podgrzewamy i przekładamy na półmiski.
Komentarze