moje tiramisu

0 (0 ocen)

  • 60 min

ciasto zmodyfikowałam na imprezę sylwestrową

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 budyń śmietankowy

    Masa:
    0,5 l śmietany 36%
    1 duży serek mascarpone
    2 fixy do śmietany
    1/2 szklanki cukru pudru

    Kakao do posypania
    2 paczki podłużnych biszkoptów
    napar z mocnej kawy
    2 kieliszki amaretto lub zapach rumowy i 2 kieliszki czystej wódki

Moje tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku.Gdy masa będzie już miała odpowiednią puszystość delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy ok.20 minut w 180C.
  • 2. Ubijamy śmietanę z fixami i cukrem pudrem , następnie dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy.
  • 3. Na dno blachy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową kładziemy biszkopt który nasączamy naparem z kawy i alkoholu, następnie 1/2 masy. Później układamy biszkopty również moczone w naparze, jeden obok drugiego bardzo gęsto. Na koniec wykładamy masę do końca i wyrównujemy przy pomocy noża zanurzonego w gorącej wodzie. Całość posypujemy kakao.

    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy