Mordoklejki Bezglutenowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pamiętacie smaki dzieciństwa? Pamiętam jak za czasów szkolnych na przerwach w kiosku kupowało sie własnie takie mordoklejki...Nazwa odzwierciedla stan jaki wtedy powodowały ;)Nie polecam oczywiście ich częstego spożywania, zresztą jak większości słodyczy...ale od święta nie zaszkodzi...;)

  • 60 min

Składniki:

  • Puszka mleko skondensowanego słodzonego
    laska wanilii lub wanilia w proszku
    50 gram masła

Mordoklejki bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni teflonowej lub rondlu z grubym dnem...wlewamy mleko i dodajemy wanilię...Smażymy na małym ogniu około 10- 15 min. często mieszając do momentu az mleko będzie złotego koloru i będzie odchodziło od patelni...
    Po tym czasie dodajemy masło...i nadal trzymając patelnie na ogniu nadal mieszamy aż tłuszcz się rozpuści i wchłonie w masę...
  • 2. Następnie przestudzoną gotowa masę przekładamy do foremek dowolnego kształtu lub formujemy odpowiedni kształti wkładamy do lodówki na kilka godzin...
    Po tym czasie mordoklejki sa właściwie gotowe do spożycia..trzymajmy je w chłodnym miejscu najlepiej lodówce...nadal one pozostają ciągnące i miękkie...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy